marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Παγκόσμια Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

Κύπριοι, μετανάστες και πρόσφυγες σμίγουμε τις φωνές μας με χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με την ευκαιρία της 21ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό. Διακηρύσσουμε όλοι μαζί την προσήλωση μας στην πάλη ενάντια σε αυτές τις μισάνθρωπες ιδεολογίες και τις πολιτικές χωρίς ηθική υπόσταση, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε γηγενείς και "ξένους". Πάλη που γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και ανυποχώτητη. Κάθε μέρα είναι και πρέπει να είναι μέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση, και αυτή δεν είναι η "προσφυγική κρίση", όπως θέλει να την προβάλλει η κυρίαρχη ιδεολογία. Είναι η κρίση από την έκρηξη ρατσισμού, ξενοφοβίας, εθνικισμού, μισαλλοδοξίας, μισανθρωπίας, εκμετάλλευσης, είναι η ηθική κατάρρευση στην οποία οδηγούν. Είναι η κρίση που δημιουργεί ο θεσμκός ρατσισμός, που δηλητηριάζει την κοινωνία και την "μαθαίνει" να διώχνει και να απομονώνει τον πρόσφυγα και τον μετανάστη αλλά να καλοδέχεται τον μαφιόζο που αγοράζει διαβατήριο. Που την χειραγωγεί κατασκευάζοντας ένα εχθρό, ένα εξιλαστήριο θύμα, τον "ξένο".

Όλες οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να αφήσουν τον τόπο τους ως μετανάστες ή πρόσφυγες βρίσκονται μέσα στο ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το σύστημα της καταπίεσης και της ληστρικής εκμετάλλευσης, το σύστημα που φτιάχνει δικτατορίες, που κάνει πολέμους, που δημιουργεί την περιβαλλοντική κρίση. Το ίδιο που δημιουργεί τις κρίσεις, το ίδιο είναι που τους μεταχειρίζεται απάνθρωπα, που στήνει φράκτες, συρματοπλέγματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που τους αποκλείει όταν αναζητούν, όχι μια καλύτερη ζωή, αλλά την ίδια την επιβίωσή τους. Οι κυβερνώντες έχουν επαναφέρει εποχές βαρβαρότητας.

Στην Κύπρο, οι επαναπροωθήσεις προσφύγων γίνονται σε τακτική πια και συστηματική βάση, τς περισσότερες φορές κάτω από μια συνωμοσία σιγής και σιωπής. Η επαναπροώθηση είναι μία απάνθρωπη, βάρβαρη, αποτρόπαιη συμπεριφορά βίας και μισαλλοδοξίας, με συχνά τραγικό τέλος - χιλιάδες πνίγονται στη Μεσόγειο. Καταπατά κατάφορα τα ανθρώπινα  δικαιώματα για τα οποία έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες και έχουν χαθεί εκατομμύρια ζωές στο παρελθόν για να κατοχυρωθούν. Στερεί από τους πρόσφυγες κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παροχή ασύλου, η οποία δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας, αλλά υποχρέωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εγκληματικό είναι και το στοίβαγμα αιτούντων άσυλο, ακόμα και πολλών ασυνόδευτων παιδιών, στα επαίσχυντα κέντρα-στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Εγκληματικές και οι απελάσεις στις χώρες καταγωγής τους, «ασφαλείς» όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Αλλά και ολόκληρη η μεταναστευτική πολιτική του κυρίου Νουρή και όλης της κυβέρνησης Αναστασιάδη διαποτίζεται από ρατσισμό. Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του μοντέλου μετανάστευσης οδηγεί στην απόλυτη εξάρτηση των μεταναστών από τους εργοδότες, που τους καθιστά ευάλωτους σε ακραίας μορφής εκμετάλλευση και σύγχρονη δουλεία, στη συστηματική παραβίαση βασικών εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εκφοβισμό και την περιθωριοποίησή τους.

Η ρητορική μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες και η παραποίηση της αλήθειας από τους κυβερνώντες έχει γίνει προσφιλής τους μέθοδος, προσφέροντας έτσι, όχι μόνο ανοχή και κάλυψη, αλλά και στήριξη στην ακροδεξιά εφεδρεία τους. Στην προσπάθειά τους για εξαπάτηση και χειραγώγηση της κοινωνίας βρίσκουν αρωγούς και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία, τόσο με απόκρυψη ειδήσεων, όσο και με διαστρεβλωμένες ειδήσεις ή και με ασύστολα ψέματα, οδηγούν στην άγνοια και αναπτύσσουν και συντηρούν φοβίες, κανονικοποιώντας έτσι το ρατσισμό. Αυτή η κανονικοποίηση είναι που επέτρεψε πριν μερικά χρόνια στην κοινοτάρχη Ζυγίου να εμποδίσει την ανέγερση κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, γιατί τα παιδιά αυτά "θα μόλυναν το χωριό τους". Που τον Γενάρη εξέθρεψε τις επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων ενάντια σε Σύρους πρόσφυγες στη Χλώρακα, με τον κοινοτάρχη να δηλώνει ότι οι πρόσφυγες "αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας". Που πέρσι δεν αντιστάθηκε στον Αρχιεπίσκοπο, όταν, συνεπικουρούμενος από τον Δήμο Λευκωσίας, αποφάσισε την εκδίωξη των μαθητών από το Δημοτικό και Γυμνάσιο της Φανερωμένης, που στόχο είχε και το διώξιμο στη συνέχεια των οικογενειών τους από την περιοχή για να την "αναβαθμίσουν" - μια περιοχή στην οποία ιδιοκτήτες αφήνονται ανεξέλεγκτα να εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες με υπέρογκα ενοίκια, ακόμα και για τρώγλες. Και αυτά είναι μερικά μόνο δείγματα.

Ο ρατσισμός όμως δεν εκφράζεται μόνο ενάντια στον πρόσφυγα και το μετανάστη. Ρατσισμός είναι και η εγκατάλειψη πληθυσμών στην πείνα και τις αρρώστειες, είναι και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, είναι και η βία κατά των γυναικών, είναι και η περιφρόνηση της Πολιτείας απέναντι στους ΑΜεΑ, απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είναι η κάθε μορφής εκμετάλλευση που ενέχει την υποτίμηση και την περιφρόνηση των πολλών από μια μικρή και εν πολλοίς ληστρική "ελίτ". 

Ρατσισμός είναι και η διάκριση μεταξύ προσφύγων, όπως εκδηλώθηκε με την ανείπωτη υποκρισία από την κυβέρνηση που καλοδέχεται τους Ουκρανούς - και καλά κάνει - και πνίγει τους άλλους.

Ρατσισμός είναι και η μη αναγνώριση των Τ/Κύπριων συμπατριωτών μας ως ισότιμων πολιτών.

Ρατσισμός και τα οδοφράγματα, ρατσισμός και τα συρματοπλέγματα.

Ευθύνη δική μας είναι να μην εφησυχάζουμε, ευθύνη δικής μας είναι να οργιζόμαστε, να παρεμβαίνουμε, να καταγγέλλουμε. Οφείλουμε επίσης να σταθούμε δίπλα στις ΜΚΟ που αγωνίζονται ανυποχώρητα και που βρίσκονται στο στόχαστρο του κυρίου Νουρή. Η εγρήγορση των προοδευτικών δυνάμεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, όπως και η αντίστασή μας σε όλα τα μέτωπα, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, φανερό και υποβόσκοντα, ενάντια στη βαρβαρότητα.

Μερόπη Τσιμίλλη

20 Μαρτίου 2022