marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ποιος τελικά ψηφίζει αλλαγή;

του Αντώνη Τούμπα

Μέχρι τώρα στη μικρή ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κανένα άτομο/κόμμα δεν κατάφερε να διατηρήσει την αρχηγία του κράτους μετά από δεκαετή προεδρία. O Σ. Κυπριανού έχασε από τον Γ. Βασιλείου και ο Γ. Κληρίδης έχασε από τον Τ. Παπαδόπουλο μετά από δύο θητείες.  Οι Γ. Βασιλείου, Τ. Παπαδόπουλος και Δ. Χριστόφιας δεν τα κατάφεραν πέρα από μια θητεία.

Η δεκαετής διακυβέρνηση φέρνει φθορά και οι πολίτες αναζητούν αλλαγή. Έτσι μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος ή κόμμα δεν κατάφερε για τρίτη θητεία να κερδίσει τις εκλογές.

Ποιοι υπόσχονται και ποιοι ψηφίζουν αλλαγή;

Άξιο ανάλυσης, αλλά και απορίας, είναι αν επιτυγχάνεται αλλαγή με την εκλογή Ν. Χριστοδουλίδη και εάν κάποιος που επιζητεί την όποια αλλαγή θα μπορούσε να ψηφίζει τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Μέχρι στιγμής βλέπω τέσσερις διαφορετικές, σημαντικές κατηγορίες πολιτών που ευνοούν την εν λόγω υποψηφιότητα:

Α) Δεξιοί, συναγερμικοί. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν από ενωτικούς συναγερμικούς που αρέσκονται στον απορριπτισμό του Ν. Χριστοδουλίδη μέχρι βολεψάκηδες δεξιούς που πιστεύουν πως διαλέγοντας Ν.Χ. πάνε με το νικητή. (Προφανώς, δεν ζητούν αλλαγή).

Β) Υποστηρικτές των κομμάτων που στηρίζουν Ν.Χ. (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) οι οποίοι για προσωπικούς λόγους αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος τους χωρίς να ενδιαφέρονται για το ό,τι πρόκειται για ευκαιριακή επιλογή ή λύση ανάγκης. (Άρα, δεν ζητούν αλλαγή).

Γ) Ακομμάτιστοι πολίτες που νοιώθουν απογοήτευση από τα συστημικά κόμματα και ψάχνουν διέξοδο στην τρίτη επιλογή θεωρώντας την ως αλλαγή.

Δ) Μέλη και οπαδοί του ΑΚΕΛ, καθώς και αριστεροί που έχουν απογοητευτεί από τη μη αποτελεσματικότητα του κόμματος να βελτιώσει τη ζωή των καταπιεσμένων και ευάλωτων πολιτών και εργαζομένων.

Είναι στις δύο τελευταίες κατηγορίες κυρίως που απευθύνομαι.

Ποια αλλαγή;;

Πράγματι μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε δύσκολη θέση με τα οικογενειακά του δάνεια και να επενδύει στην 'αλλαγή' του Ν.Χ. χωρίς να γνωρίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει στις εκποιήσεις?

Όντως μπορεί κάποιος σκεπτόμενος να επιζητεί την αλλαγή στο πρόσωπο του Ν.Χ. χωρίς να έχει αναζητήσει απαντήσεις στις σχέσεις του με τη Ρωσία, την εκκλησία και την Ακροδεξιά;

Τέλος, πώς μπορεί κάποιος να αγνοεί τη σχέση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να ξεγελάσουν τον πολίτη ωσάν να πρόκειται για αλλαγή και όχι διαδοχή;

Αντώνης Τούμπας

6 Δεκεμβρίου 2022