Άνοιγμα των οδοφραγμάτων και στόχευση για άμεση Λύση - Επανένωση

Ενημέρωση στις May 21, 2020

Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι μπαίνουν ξανά στον αγώνα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πρίν λίγες μέρες το ζητούσαν με εκδήλωση τους οι Τ/κύπριοι κάτοικοι της Πύλας, πριν δύο μέρες εκατοντάδες Τ/κύπριοι εργαζόμενοι στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο ίδιος ο Γκουτέρες σε επιστολή του στους δύο ηγέτες των κοινοτήτων εισηγείται το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Τ/κύπριοι ηγέτες όπως ο Τουφάν Ερχιουρμάν και ο Οζντιλ Ναμί ζητούν το ίδιο με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους.

Το κλείσιμο τους δεν θα έπρεπε να είχε γίνει, οποιεσδήποτε και αν ήταν οι συνθήκες σε σχέση με τον κορονοϊό. Ο παραλληλισμός δε με το κλείσιμο ή το άνοιγμα των αεροδρομίων,εκ μέρους της κυβέρνησης,παραπέμπει αυτόματα στην αποδοχή της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών με σκληρά σύνορα και παρά τους όποιους κατά καιρούς διατυμπανισμούς της για λόγους διεθνούς προπαγάνδας, αποδοχή ότι δεν εκπροσωπεί και τους Τ/κύπριους. Αν τα κριτήρια δεν ήταν πολιτικά, αλλά επιδημιολογικά, θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική της, να βάλει σε καραντίνα την Πάφο και την Αραδίππου όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα το μήνυμα που έστελνε ,η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ήταν ότι νοιάζεται για την προστασία μονάχα των Ε/κυπρίων. Και αυτό ενάντια στη συμφωνία που είχε γίνει, μόλις προηγούμενα μεταξύ Αναστασιάδη - Ακκιντζί για το συντονισμό των δύο πλευρών, μέσα από δικοινοτική τεχνική υγειονομική επιτροπή, για κοινή δράση και προστασία των δύο κοινοτήτων από την πανδημία.

Στη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, για το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, η απάντηση από την κυβέρνηση του Τατάρ ήταν το κλείσιμο και των υπόλοιπων οδοφραγμάτων.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική, με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό των δυνάμεων, τόσο στη Κύπρο, αλλά και διεθνώς.

Αντί τούτου, η κυβέρνηση επέβαλε υπερβολικά μέτρα περιορισμού που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμιά λογική σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου. Πολλά από τα μέτρα θα ήταν αχρείαστα, προπαντός αν υπήρχε συντονισμός των δύο πλευρών και ετοιμότητα των υγειονομικών συστημάτων.

Τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν ταυτόχρονα και το ανάλογο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Το κόστος από την πανδημία και για τις δύο πλευρές του νησιού,υπολογίζεται να είναι τεράστιο με μείωση γύρω στο 10% του ΑΕΠ και με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 15-20%, ίσως και περισσότερο.

Μια νέα πορεία ανάπτυξης των οικονομιών, κάνει απόλυτα αναγκαίο το σχεδιασμό και συντονισμό των δυνάμεων, πρώτα τοπικά αλλά και διεθνώς.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι πρώτιστη προτεραιότητα για τις δύο πλευρές του νησιού. Το ίδιο αναγκαία είναι και η επανεκκίνηση των συνομιλιών και η στόχευση για άμεση λύση και επανένωση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Αριστερά, ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε πολίτης, πρέπει να μπούμε σε ένα άμεσο και επίμονο αγώνα.

Σίγουρα η πορεία που θα έχει την επόμενη περίοδο η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια οικονομία θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της οικονομίας της κάθε χώρας. Νοουμένου ότι η παγκόσμια οικονομία, μετά από αυτή την τραγική εμπειρία, βρει ξανά το νέο βηματισμό της, μακριά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με σχέδιο και αλληλεγγύη, θα βοηθήσει και την κάθε χώρα ξεχωριστά για να διαμορφώσει τα δικά της εναλλακτικά οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα για ανάπτυξη.

Η λύση-επανένωση θα βοηθούσε αφάνταστα για να μπει οικονομίας του νησιού, με βάση ένα νέο σχέδιο που θα στηρίζεται στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Οι μέχρι πρότινος πυλώνες που στηρίχτηκε η οικονομία για ανάπτυξη – οικοδομικός τομέας στηριγμένος στο πρόγραμμα διαβατηρίων και πύργων, ο μαζικός και φτηνός τουρισμός και λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα σαν φορολογικός παράδεισος, φαίνεται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγίες της βάζει τους δικούς της φραγμούς στη λειτουργία αυτών των τομέων.

Με τη Λύση ένας νέος αέρας αισιοδοξίας θα φυσήξει πάνω από ολόκληρη την Κύπρο και θα αποδεσμεύσει τεράστιες δυνατότητες με την κοινή δράση των δύο κοινοτήτων.

Η οικονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία αναπόφευκτα θα είναι πολύ κακή. Πολύ κακή θα είναι και η πολιτική κατάσταση με αυξημένους κινδύνους αστάθειας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας στη βάση της λύσης θα δώσει τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών. Η εξοικονόμηση των πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες, η άρση της έντασης με την Τουρκία και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών, η ανοικοδόμηση και ο σχεδιασμός του τουρισμού πάνω σε νέο πλάνο για ολόκληρο το νησί όπως και άλλων κλάδων της οικονομίας για μια πιο ισοζυγισμένη ανάπτυξη και η σταθερότητα που θα είναι δυνατή στη βάση της συνεργασίας αντί του ανταγωνισμού θα πρόσφερε πολύ περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη και ευημερία σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Αριστερή Πτέρυγα
20/5/20