Καταγγέλλουμε τον Κοινοτάρχη της Χλώρακας για καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ερωτούμε τους "αρμόδιους" γιατί δεν επεμβαίνουν

Ενημέρωση στις January 25, 2022

Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας, απέναντι στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα διαμερίσματα του συγκροτήματος Άγιος Νικόλαος στην κοινότητα, είναι όχι μόνο ρατσιστικός αλλά και απάνθρωπος και μισαλλόδοξος.

Με την ενθάρρυνση και κάλυψη από τον Νουρή -Υπ. Εσωτερικών-, ο Κοινοτάρχης απέκοψε το νερό από το συγκρότημα επικαλούμενος οικονομικές διαφορές με τη διαχειρίστρια εταιρεία του συγκροτήματος και άφησε δεκάδες οικογένειες χωρίς πόσιμο νερό. Το πιο βασικό αγαθό και το πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Σε σύμπνοια με Νουρή και Κοινοτάρχη, η Επαρχιακή Διοίκηση ζητεί την απομάκρυνση των κατοίκων από το συγκρότημα με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν, ελλείψει νερού, κατάλληλες υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Και έγκλημα ενάντια σε φτωχούς και ανυπεράσπιστους ανθρώπους και καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όσο εγκληματικές είναι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων, που στοιβαγμένοι πάνω σε σαπιοκάραβα αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας , με το επίσημο κράτος να τους "προσφέρει" το εισιτήριο για ένα πιθανό ναυάγιο και το θάνατο στα νερά της Μεσογείου, άλλο τόσο εγκληματικό είναι να αποκόπτεις το νερό σε οικογένειες με κύριο στόχο να τις εξαναγκάσεις να φύγουν για το πουθενά.

Όχι τυχαία μέσα στα πλαίσια αυτής της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ακούγεται ότι και η διεύθυνση τοπικού σχολείου αρνήθηκε να εγγράψει στο σχολείο παιδί προσφύγων αν η οικογένεια δεν φύγει από το συγκρότημα. Το έγκλημα δηλαδή αναπαράγεται σε όλα τα επίπεδα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα και αφορούν όλους τους "αρμόδιους". Γιατί η διευθύντρια της Υδατοπρομήθειας δεν δίνει απ'ευθείας νερό στους ενοικιαστές των διαμερισμάτων, όπως το προβλέπει και η νομοθεσία; Γιατί η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν επεμβαίνει και να καταγγείλει κακομεταχείριση των παιδιών στερώντας τους το πιο βασικό αγαθό, το νερό καθώς και τη μόρφωση; Η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα ενάντια στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων; Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γιατί δεν ευαισθητοποιούνται για ένα γεγονός που αφορά εκατοντάδες ανυπεράσπιστους ανθρώπους;

Αριστερή Πτέρυγα
25 Γεννάρη 2022

Στις τελευταίες θέσεις η χώρα μας όσον αφορά την εκπαίδευση στην ανάγνωση και γραφή στη γραφή Braille και την παραγωγή υλικού στη γραφή αυτή

Ενημέρωση στις January 12, 2022

Με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 18 Δεκεμβρίου, 2018, η παγκόσμια κοινότητα όρισε την 4η Ιανουαρίου ως την Ημέρα της γραφής Braille, παρέχοντας μοναδική ευκαιρία στους ειδικούς και στους ίδιους τους τυφλούς να ενημερώνουν την κοινωνία για τα ζητήματα που τους απασχολούν καθώς και για την τεράστια σημασία που έχει γι’ αυτούς η παραγωγή έργων στη γραφή Braille, διασφαλίζοντάς τους ίσες ευκαιρίες ανάγνωσης και πρόσβασης στη γνώση.

Εφευρέτης του συστήματος ανάγνωσης και γραφής των τυφλών, μιας τακτικής παράστασης που περιλαμβάνει σειρά από 6 «ανάγλυφες κουκκίδες» ανά ζεύγη σε 3 σειρές που με κατάλληλους συνδυασμούς αντιπροσωπεύουν γράμματα του αλφαβήτου, αριθμούς, σημεία στίξεως και άλλα ειδικά σύμβολα είναι ο Loui Braille, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία, στις 4 Ιανουαρίου 1809 και μετά από ένα ατύχημα που είχε στην παιδική ηλικία, έχασε την όρασή του.

Κατά τη διάρκεια φοίτησης του στο Ινστιτούτο Τυφλών Νέων, εμπνευσμένος από την στρατιωτική κρυπτογραφία, δημιούργησε ένα σύστημα (κώδικα Braille) καταρρίπτοντας πολύ έγκαιρα το μύθο, ότι οι τυφλοί δεν είναι σε θέση να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η απλότητα της ιδέας, δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να διαβάζουν με την αφή τα βιβλία, περιοδικά, κείμενα και συγγράμματα που έχουν στη διάθεσή τους οι συνάνθρωποι τους που έχουν την όρασή τους.

Η προώθηση και διάδοση της γραφής Braille ανάμεσα στους τυφλούς και την κοινωνία γενικότερα δεν είναι ωστόσο στις προτεραιότητες της κυπριακής Πολιτείας: Σημαντικά έγγραφα που αφορούν άμεσα τους πολίτες με οπτική αναπηρία, όπως είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, δεν είναι διαθέσιμα στη γραφή Braille. Επιπρόσθετα, καθ’ όν χρόνο η ανθρωπότητα αγωνίζεται να προστατεύσει τους πολίτες της από την παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, η χώρα μας παρέλειψε να θέσει στη διάθεση των πολιτών με οπτική αναπηρία σημαντικές οδηγίες και τις σχετικές πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την πολιτεία. Οι τυφλοί εξακολουθούν, επίσης, τα τελευταία χρόνια να είναι αποκλεισμένοι από αναγνωστικό υλικό σε προσβάσιμη γι’ αυτούς μορφή.

Αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και κρατικές Υπηρεσίες στα ζητήματα αυτά, είναι ότι οι τυφλοί που εκπαιδεύτηκαν στην ανάγνωση και γραφή της γραφής braille τα τελευταία δέκα χρόνια μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ οι χρήστες της γραφής μειώθηκαν σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας είναι καθηλωμένη και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την εκπαίδευση τυφλών και εκπαιδευτών στη γραφή Braille και το ποσοστό παραγωγής βιβλίων και άλλου υλικού στη γραφή αυτή. Ως αποτέλεσμα, οι τυφλοί υπόκεινται σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση, ελευθερία έκφρασης και άποψης, πρόσβασης στη γνώση, στην πληροφόρηση και στην επικοινωνία, σε συστήματα διά βίου μάθησης, και τη συμπερίληψη τους στην κοινότητα γενικότερα, όπως επιτάσσει η Σύμβαση καθώς και ο στόχος 4 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που εστιάζει στη συμπερίληψη και στην ισότιμη ποιότητα εκπαίδευσης και προώθηση ευκαιριών της διά βίου μάθησης για όλους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της γραφής Braille, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, ως επίσημα αναγνωρισμένη οντότητα στη χώρα μας που παρέχει στους τυφλούς και τα εντυποανάπηρα άτομα γενικότερα εκπαίδευση, επιμόρφωση, προσαρμοσμένη ανάγνωση ή πρόσβαση σε πληροφορίες, σε μη κερδοσκοπική βάση, καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει τάχιστα στην ουσιαστική υποστήριξη της Οργάνωσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγή και κυκλοφορία βιβλίων στη γραφή Braille καθώς και άλλου αναγνωστικού υλικού σε προσβάσιμη μορφή για τους τυφλούς.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών δράττεται της ευκαιρίας να καλέσει όσους κατέχουν εξουσία στην Κυπριακή Πολιτεία και ασκούν πολιτική, να διασφαλίσουν ότι οποιοδήποτε υλικό ανάγνωσης είναι διαθέσιμο στους πολίτες να μετατρέπεται σε μορφή προσβάσιμη, συμπεριλαμβανομένης και της γραφής Braille, ώστε κανένας να μη μείνει πίσω, διασφαλίζοντας για όλους ίσες ευκαιρίες ανάγνωσης και πρόσβασης στη γνώση και αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι «Το Braille είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη!».

Από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
Λευκωσία, 5 Ιανουαρίου, 2022

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τον ρατσισμό, τη βία και τη ρητορική μίσους εναντίον των Σύρων προσφύγων στη Χλώρακα

Ενημέρωση στις January 12, 2022

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τα σοβαρά περιστατικά βίαιων επιθέσεων, ρητορικής μίσους και τρομοκράτησης των Σύρων προσφύγων και αιτητών ασύλου στη Χλώρακα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε την Παρασκευή, 07/01/2022, από τους αυτοαποκαλούμενους «Επιτηρητές Χλώρακας».

Στην εκδήλωση, που είχε βασικό σύνθημα «Put Cypriots First, No More Ghettos, No More Fake Refugees» («Πρώτα οι Κύπριοι, Όχι Άλλα Γκέτο, Όχι Άλλοι Ψευδο-Πρόσφυγες»), συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακροδεξιοί οπαδοί του τοπικού παραρτήματος της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Της πορείας ηγήθηκε ο κοινοτάρχης της Χλώρακας και με έντονη παρουσία στελεχών του ΕΛΑΜ.

Η πορεία, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σταμάτησε μπροστά από το συγκρότημα διαμερισμάτων “Άγιος Νικόλαος”, όπου διαμένουν στην πλειοψηφία τους Σύροι πρόσφυγες. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με την ενθάρρυνση και ενεργή συμμετοχή του κοινοτάρχη, φώναζαν ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα ενάντια στους ενοίκους του συγκροτήματος, όπως «είσαστε τρομοκράτες, επιστρέψτε στο σπίτι σας, No more fake refugees, έξω από την Χλώρακα», «έξω οι λαθραίοι από τις γειτονιές μας», κλπ.

Στα περιστατικά βίαιων επιθέσεων, που έγιναν μάλιστα και στην παρουσία της αστυνομίας, περιλαμβάνεται και αυτή εναντίον κατοίκου του συγκροτήματος που βρισκόταν στο πάρκο έξω από αυτό, ο οποίος προσπάθησε να βιντεογραφήσει την εκδήλωση με το κινητό του. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο κοινοτάρχης του επιτέθηκε λεκτικά, ενώ κάπου 20 άτομα με κουκούλες, νεαρά μέλη και οπαδοί του ΕΛΑΜ σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η ΚΙΣΑ, κινήθηκαν επιθετικά προς το μέρος του ρίχνοντας του πέτρες και άλλος ένας διαδηλωτής με απειλές κατά της ζωής του πρόσφυγα απόσπασε το τηλέφωνο. Παρά τη διαβεβαίωση 2 αστυνομικών μοτοσικλετιστών προς τον πιο πάνω πρόσφυγα ότι θα πάρουν το τηλέφωνο του και θα του το επιτρέψουν, η τελική απάντηση του αστυνομικού που ήταν παρών κατά τη βίαιη απόσπαση του ήταν «να πάεις να το πιάσεις που τζιείνους που σου το επιάσαν».

Η ΚΙΣΑ έχει υποβάλει καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κατά του κοινοτάρχη της Χλώρακας για ρητορική μίσους και υποκίνηση σε επίθεση και βία, όπως και τα μέλη της Αστυνομίας που ήταν παρόντα για συνέργεια και αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Καταδικάζοντας τις βίαιες και ρατσιστικές αυτές επιθέσεις εναντίον αιτητών ασύλου και προσφύγων στη Χλώρακα από την ακροδεξιά εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής, παρά την παρουσία της αστυνομίας, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι δυνατόν αυτή να είναι μόνο η πρώτη άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Γιαυτό, καλεί την κοινωνία σε συμπαράσταση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε εγρήγορση και αντίσταση ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Επίσης, η ΚΙΣΑ καλεί την Αστυνομία να τερματίσει τις επιχειρήσεις τρομοκρατίας εναντίον των προσφύγων και μεταναστών στη Χλώρακα και απευθύνει κάλεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές αρχές να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης ούτως ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για αναζήτηση λύσεων μέσα από διάλογο.

Διοικητικό Συμβούλιο
ΚΙΣΑ