Ευρωεκλογές

Ενημέρωση στις June 3, 2019

Οι τελευταίες εκλογές για την Ευρωβουλή έφεραν στην επιφάνεια σημαντικές τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ύφεση όπου φαίνεται να οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την μεγάλη παγκόσμια κρίση του ΄08, την οποία ακολούθησε μια περίοδος με αναιμική ανάκαμψη, δημιουργεί μια τεράστια αστάθεια στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, γεγονός που εκφράστηκε στις εκλογές με έντονο το στοιχείο της ρευστότητας και των μεγάλων μετακινήσεων των μαζών, στην αναζήτηση άλλης προοπτικής από τη σημερινή κατάσταση που έχουν φέρει οι αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ελίτ της Ευρώπης. Ενδεικτικά, στην Μ. Βρετανία είχαμε την παραίτηση της Μέϊ και την ανέλπιστα μεγάλη πτώση των Εργατικών, στην Ολλανδία την έκπληξη-ήττα της ακροδεξιάς, στην Ιβηρική χερσόνησο την νίκη των σοσιαλιστών και στην Ελλάδα τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε και την εξαγγελία πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 7 του Ιούλη.

Στην Κύπρο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν τις Ευρωεκλογές.

Το πρώτο και πιο σημαντικό γεγονός ήταν η εκλογή για πρώτη φορά Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή. Οι μάζες συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του Νιαζί και τον μετέτρεψαν σε σύμβολο της μάχης για επανένωση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για το Κυπριακό. Η μαζική προσέλευση αυτή τη φορά των Τ/κυπρίων στις κάλπες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, έδειξε τις δυνατότητες και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η δικοινοτική δράση.

Η εκλογή του χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλους τους πολίτες που ακόμα οραματίζονται μια Κύπρο Επανενωμένη.

Το ΑΚΕΛ κατάφερε-από τις λίγες εξαιρέσεις μεγάλων κομμάτων της Ευρώπης- μέσα σε ένα πολύ ρευστό πολιτικά τοπίο, να κρατήσει τις δυνάμεις του και να μηδενίσει σχεδόν τη μεγάλη ψαλίδα (10%) που υπήρχε με τον ΔΗΣΥ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Το ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές εισέπραξε από τις μάζες την επιδοκιμασία της πολιτικής και της στάσης του κύρια πάνω στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, με απότοκο την τολμηρή του στάση να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του Τουρκοκύπριο υποψήφιο. Παρά την τεράστια επίθεση που δέχτηκε από δεξιά και ακροδεξιά, με προεξάρχοντα τον Αναστασιάδη, οι μάζες το εμπιστεύτηκαν και το κράτησαν ως την πρώτη σοβαρή και σταθερή δύναμη του τόπου.

Η μεγάλη πτώση του ΔΗΣΥ ήταν η φυσιολογική συνέπεια της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της σκανδαλώδους διαχείρισης που έτυχαν σημαντικοί τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, προκαλώντας τη έντονη δυσφορία των πολιτών . Ακόμα πιο σκανδαλώδης ήταν οι χειρισμοί του Αναστασιάδη στο Κυπριακό, με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά και το φλερτάρισμα του με την επιδίωξη λύσης για δύο κράτη που ακολούθησε . Αυτά που τεκταίνονται δε στην Κυπριακή ΑΟΖ την τελευταία περίοδο, με τα τούρκικα πλοία να βολτάρουν παντελώς ανενόχλητα, έδειξαν την γύμνια του βασιλιά, την οποία δεν φαίνεται να μπορεί να του καλύψει ο τετριμμένος πλέον μανδύας της «εθνικής ενότητας».

Γεγονός με σημασία είναι και η αδυναμία του Ελάμ να εκλέξει Ευρωβουλευτή, παρά την υπεραισιοδοξία που υπήρχε στις τάξεις του για κάτι τέτοιο. Μαζί δε και με την κατάρρευση των ποσοστών της μητρικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, μάλλον θα έχει σπείρει την απογοήτευση στο στρατόπεδο του Ελάμ.

Αριστερή Πτέρυγα
2 Ιούνη 2019