ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Ενημέρωση στις January 30, 2018

1. Η αποφασιστική νίκη του Σταύρου Μαλά απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο δείχνει πως οι Κύπριοι ψηφοφόροι δεν παρασύρονται εύκολα από ψευτοπατριωτισμούς και λαϊκίστικες υποσχέσεις. Δείχνει πως έχουν απορρίψει τη λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» στο Κυπριακό γιατί αντιλαμβάνονται πως η μη-λύση δεν είναι λύση αλλά μια προσέγγιση που οδηγεί σε μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο βορρά, την κατάπνιξη της θέλησης των Τουρκοκυπρίων και τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Δείχνει ακόμα πως δεν ξεχνούν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ο μόνιμος σύμμαχος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην επιβολή των πολιτικών λιτότητας, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων και στη δημιουργία μιας πρωτόγνωρης ανισότητας ανάμεσα στους λίγους πλούσιους και τους ανθρώπους της δουλειάς και της ανεργίας.

2. Η αποτυχία του Νίκου Αναστασιάδη να πάρει ψηλά ποσοστά και η μικρή διαφορά από τα ποσοστά του Σταύρου Μαλά δημιουργεί δυναμική νίκης για τις δυνάμεις της αλλαγής. Οι Κύπριοι ψηφοφόροι δεν έχαψαν το αφήγημα του «success story» που προσπάθησαν να πουλήσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του πλούτου, οι υπεύθυνοι για την αύξηση των κερδών των λίγων και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Τιμώρησαν επίσης τον Νίκο Αναστασιάδη για την ανατίναξη μιας μοναδικής ευκαιρίας για τη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και τη συνταύτισή του με το στρατόπεδο των απορριπτικών για χάρη της επανεκλογής του στην Προεδρία.

3. Η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τον τουρκοκυπριακό τύπο και η αποφασιστική αντίδραση των Τουρκοκυπρίων με τη μεγαλειώδη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής και την καθολική εναντίωσή τους στην απόπειρα παρέμβασης από την Τουρκία δημιουργεί ελπίδες για επανέναρξη των συνομιλιών και δυνατότητες λύσης. Αρκεί στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται κάποιος που οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εμπιστευτούν. Αν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αχρηστευτεί και πάλι από μια νέα προεδρία Αναστασιάδη, ίσως να μην μπορούμε πια να μιλούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση της επανένωσης της Κύπρου.

4. Η σημερινή «ανάκαμψη» της οικονομίας δεν οφείλεται ούτε στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ούτε στις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε. Οφείλεται αποκλειστικά στην παγκόσμια αναιμική ανάκαμψη, ενώ η πολιτική της Κυβέρνησης να μειώνει τις απολαβές των εργαζομένων το μόνο που πετυχαίνει είναι την ανακατανομή πλούτου από τους φτωχούς προς τους πλούσιους. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται σήμερα η οικονομία είναι η ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη των δημόσιων πηγών εσόδων που αποτελούν οργανισμοί όπως η ΑΗΚ και η CYTA. Ηδη η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν πια να αποτελούν ή να προβάλλονται ως το καθοδηγητικό δόγμα για την οικονομική πολιτική.

5. Μετά από πέντε χρόνια περικοπών στις κοινωνικές παροχές και μείωσης των απολαβών των εργαζομένων, είναι καιρός να αρχίσει η αντίστροφη πορεία για αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Είναι καιρός να αντιστρέψουμε την ανακατανομή σε βάρος των φτωχών με φορολόγηση του πλούτου που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει το δικό του μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι καιρός να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την απανθρωπιά των εκποιήσεων και των μεροκαμάτων πείνας.

6. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνδέεται άρρηκτα με την διασφάλιση μιας πιο δίκαιης και οικονομικά μη-εξαθλιωμένης κοινωνίας. Μετά από το αδιέξοδο που έφερε στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την τελευταία ίσως ευκαιρία που έχουμε για να επανενώσουμε την Κύπρο. Το τέλος της θητείας του Ακκιντζί είναι το πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για μια νέα προσπάθεια. Ας μην το σπαταλήσουμε με μια νέα Προεδρία Αναστασιάδη.

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ – ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Αριστερή Πτέρυγα, 30.1.2018 Τηλ. 99455169, 99697582 η-μέιλ: sosialistiki@cytanet.com.cy

ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ

Ενημέρωση στις January 13, 2018

Οι προεδρικές εκλογές έχουν πάντα τη σημασία τους. Οι προεδρικές εκλογές του 2018 έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σημασία: πιθανόν να προκρίνουν την πορεία της Κυπριακής κοινωνίας, να προκρίνουν αν τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έξαρση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς ή αν θα μπορέσει η Αριστερά να αντιστρέψει αυτό το φαινόμενο και να προχωρήσει σε διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής για την πλειοψηφία του λαού.

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Βασίζεται στην αποτυχία των δεξιών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η επιμονή τους σε πολιτικές λιτότητας και ανακατανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες όπου οι αγανακτισμένες μάζες στρέφονται σε ακραίες λύσεις. Στην Γαλλία προς την Μαρί Λεπέν, στις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Τραμπ, στην Γερμανία στο AfD και σε πολλές άλλες χώρες σε διάφορα ακροδεξιά σχήματα.

Ωστόσο η αντίδραση στη λιτότητα δεν οδηγεί απαραίτητα στην ακροδεξιά. Στην Ελ¬λάδα η άνο-δος της Χρυσής Αυγής ανακόπηκε από την άνοδο του Σύριζα, στην Βρετα¬νία η άνοδος του UKIP ανακόπηκε από την άνοδο του Τζέρεμι Κόρπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, στην Ισπα-νία η ακροδεξιά δεν μπόρεσε καν να δημιουργηθεί σαν σημαντική δύναμη με την άνοδο των Πο-δέ¬μος ενώ στις ΗΠΑ και τη Γαλλία παράλληλα με την άνοδο της ακροδεξιάς παρατηρούμε τη ση-μαντική παρουσία του Μπέρνι Σάντερς και το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα του Μελανσιόν.

Στην Κύπρο βλέπουμε την ανησυχητική άνοδο του ΕΛΑΜ και την είσοδό του στη Βουλή ενώ παράλληλα όλα τα κόμματα της δεξιάς κινούνται επικίνδυνα προς εθνικιστικές και φασίζουσες πολιτικές και θέσεις. Πιο επικίνδυνη είναι η στροφή Αναστασιάδη προς τον εθνικό μαξιμαλισμό και η ανατίναξη της προοπτικής λύσης στο Κραν Μοντανά. Αυτή η στροφή έχει φέρει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη επικίνδυνα κοντά στην υιοθέτηση ενός ακραία αντιδραστικού προγράμματος που εκτός από την νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική θα προχωρήσει και σε μια πορεία σύγκρουσης με τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Αυτό τον κίνδυνο σύγκρουσης θα προβάλει μια νέα Κυβέρνηση Αναστασιάδη για να συγκαλύψει την απροκάλυπτη μετατόπιση ολόκληρου του βάρους της κρίσης στις πλάτες των πιο αδύνατων στρωμάτων και την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων την ίδια στιγμή που μια μικρή ελίτ όχι μόνο δεν επηρεάζεται από την κρίση αλλά αυξάνει τα κέρδη της. Μια δεύτερη θητεία Αναστασιάδη θα σημαίνει ακόμα πιο στυγνή συμπίεση των απολαβών της πλειοψηφίας προς όφελος των ολίγων. Το εθνικό ζήτημα για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθεί σαν μεθοδολογία κοινωνικής υποταγής με επικίνδυνους ακροβατισμούς που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι ελεγχόμενοι.

Η επιτυχία του Σταύρου Μαλά στις προεδρικές εκλογές αποτελεί ευκαιρία για την αριστερά να κι-νητοποιηθεί ώστε να εμποδίσει την κατρακύλα προς τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθε¬ρισμού και του εθνικισμού. Ο αποκλεισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο των εκλογών θα στείλει καθαρό μήνυμα ότι οι επικίνδυνοι ακροβατισμοί της σοβινιστικής και ρατσιστικής δεξιάς δεν θα μείνουν αναπάντητοι – βάζοντας τις βάσεις για τη σοβαρή διεκδίκηση της προεδρίας στο δεύτερο γύρο. Κάθε αριστερός οφείλει να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή εκλογική μάχη, δίνοντας πνοή και ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του Κυπριακού λαού στον αγώνα του για το αύριο.

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ