ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ενημέρωση στις May 25, 2016

1. Τα αποτελέσματα των βουλευτικων εκλογων δημιουργουν τις συνθήκες για καταστροφικη πισωδρόμηση για την αριστερα και τις προοπτικες-της. Η μεγάλη πτώση του Ακελ και της Εδεκ, η είσοδος στη βουλη ενος ναζιστικου και δυο ακροδεξιων κομμάτων και η σχετικα μικρη μείωση των ποσοστων του Δησυ και του Δηκο δίνουν την εικόνα μιας ριζικης μετατόπισης της κοινωνίας προς τα δεξια.

2. Αυτη η μετατόπιση μπορει να έχει σοβαρες επιπτώσεις στον αγώνα της αριστερας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμο, την επίθεση στο βιοτικο επίπεδο των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κοινωνικο κράτος και τα εργατικα δικαιώματα.

3. Μπορει ακόμα να οδηγήσει σε σοβαρη εμπλοκη των συνομιλιων για το Κυπριακο και να αποτελέσει το εφαλτηριο για την ανάκαμψη του απορριπτισμου και κατάρρευση και της νέας προσπάθειας για λύση.

4. Ωστόσο, η δεξια δεν έχει πετύχει οτιδήποτε οριστικο. Ο Συναγερμος, παρόλη την επιτυχία-του να περιορίσει τις απώλειες εν μέσω οικονομικης κρίσης, κινδυνεύει να γίνει έρμαιο του λαϊκισμου της ακροδεξιας και να αποτύχει να προωθήσει την πολιτικη-του, είτε στην οικονομία είτε στο Κυπριακο, και αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακο, να χάσει ακόμα και στις επόμενες Προεδρικες Εκλογες.

5. Το Δηκο δεν μπορει να ελπίζει να παίξει καθοριστικο ρόλο αν δεν έχει τη συνεργασια ενος απο τα δυο μεγάλα κόμματα. Κάτι τέτοιο είναι πολυ δύσκολο να το πετύχει γιατι απο τη μια δεν έχει αρκετες έδρες για να καθορίζει μόνο-του τις συνεργασίες μαζι-τους και απο την άλλη έχει ριζικη διαφωνία και με τα δυο για το Κυπριακο.

6. Ούτε η Συμμαχία Πολιτων ούτε η Αλληλεγγύη είναι σε θέση να παίξουν καθοριστικο ρόλο γιατι μόλις μπουν σε παιγνίδια εξουσίας χάνουν την ελευθερία-τους να λαϊκίζουν χωρις να είναι σε θέση να εξαργυρώσουν την ύπαρξή-τους με οτιδήποτε ουσιαστικο.

7. Οι Οικολόγοι θα συνεχίσουν την πολιτικη-τους που θα την βαραίνει ο άκρατος εθνικισμος-τους και πιθανον να έχουν τη δυνατότητα κάποιας ουσιαστικης παρέμβασης σε περιθωριακα θέματα.

8. Το Ελαμ είναι, για την ώρα τουλάχιστον, καταδικασμένο να φωνασκει με τη συνηθισμένη-του ρητορικη μίσους και λαϊκισμου, περιμένοντας μια επέκταση της πολιτικης σήψης και αναποτελεσματικότητας για να πάρει την εκδίκησή-του.

9. Αν ωστόσο το Ακελ, και απο τη δικη-του πλευρα ο Δησυ, αποτύχουν να διαμορφώσουν μια αποφασιστικη γραμμη πολιτικης πλεύσης, αν προσπαθήσουν να προσεταιριστουν τα μικρα κόμματα για ευκαιριακες συμμαχίες, θα δούμε την πολιτικη σκηνη να γίνεται έρμαιο του κάθε τυχοδιώκτη και θα γίνουμε μάρτυρες μιας διολίσθησης προς τις πολιτικες της ακροδεξιας με φόντο την αυξανόμενη επιρροη του Ελαμ και των ναζιστων.

10. Η πρώτη δοκιμασία για τις πολιτικες ηγεσίες ειναι η εκλογη Προέδρου της Βουλης. Σ’ αυτη τη δοκιμασία, οι διάφορες ηγεσίες θα δοκιμάσουν τη δυνατότητά-τους να επηρεάσουν την πολιτικη ζωη του τόπου. Η Προεδρία της Βουλης δεν είναι ένα ουσιαστικο πόστο, αλλα έχει συμβολικη σημασία. Αν το Ακελ υποχωρήσει στους αναπόφευκτους εκβιασμους των μικρων κομμάτων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον Συναγερμο, θα παίξει το παιγνίδι της δεξιας και θα δυναμιτίσει τη δυνατότητά-του για προώθηση της πολιτικης-του.

11. Τώρα είναι η ώρα για σημαντικες πρωτοβουλίες απο την αριστερα για να σταματήσει η χυδαιότητα της επικράτησης των απόψεων της μειοψηφίας. Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα μπροστα σε μερικους κρίσιμους μήνες για την πορεία της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακου. Σ’ αυτους τους μήνες έχουμε την υποχρέωση να βάλουμε σαν προτεραιότητα αυτη την προσπάθεια και να δείξουμε στους διάφορους εραστες της διχοτόμησης πως δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

12. Η Προεδρία της Βουλης είναι μια τέτοια ευκαιρία. Το Ακελ πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα σαν μια διαδικαστικη λειτουργία στα πλαίσια μιας μεταβατικης περιόδου μέχρι τη λύση του Κυπριακου και να αποκλείσει κάθε ιδέα σύμπραξης με τα μικρα κόμματα. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για συνεννόηση με τον Δησυ και την εκλογη ενος κοινα αποδεκτου Προέδρου μιας βραχύβιας Βουλης για να σταλει το μήνυμα προς τα μικρα κόμματα πως δεν μπορουν να εκβιάζουν την πολιτικη-του.

13. Στα πλαίσια αυτης της πολιτικης μπορουν να συμπεριληφτουν και προσωρινες πολιτικες θέσεις τόσο για το Κυπριακο όσο και για την οικονομία. Για το Κυπριακο δεν είναι δύσκολο να βρεθουν κοινες θέσεις και μπορει να προστεθει η κοινη αποφασιστικότητα των δυο κομμάτων για επιδίωξη λύσης μέσα στους επόμενου μήνες, όσο θα διαρκέσει και η κοινη προσέγγιση των δυο κομμάτων.

14. Στην οικονομία μπορει εύκολα να υπάρξει μια εκεχειρία μέχρι την κατάληξη των συνομιλιων, με την αποδοχη μερικων βασικων ζητημάτων. Τέτοια μπορει να είναι:

• Το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων
• Το πάγωμα της μείωσης των μισθων
• Η επέκταση του κοινωνικου κράτους και η προώθηση του ΓΕΣΥ

Ο Δησυ θα μπορούσε να συναινέσει στα πιο πάνω, μια που έτσι κι αλλοιως, θα έχει προβλήματα να προωθήσει την πολιτικη που θα ήθελε σ’ αυτα.

15. Η συνεργασία με τους κύριους εκπροσώπους της αστικης τάξης ήταν και είναι πάντα επικίνδυνη πολιτικη για την αριστερα. Υπάρχουν ωστόσο στιγμες που κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο απο τις πραγματικότητες της στιγμης αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστροφικες εξελίξεις για την εργατικη τάξη και την αριστερα. Με τη σημερινη σύνθεση της Βουλης, το Ακελ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε τρεις πιθανες πολιτικες:

1. Να ακολουθήσει την πολιτικη που προτείνεται πιο πάνω, με την ελπίδα να λυθει το Κυπριακο στους επόμενους μήνες και να αλλάξει ριζικα το πολιτικο σκηνικο.
2. Να επιδιώξει συμμαχίες με τα μικρα κόμματα, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακου και ανοίγοντας τις πόρτες για μαζικες διαρροες των ψηφοφόρων-του προς τα μικρα κόμματα.
3. Να ακολουθήσει μια μοναχικη πολιτικη έντονης αντιπολίτευσης απο μόνο-του, διολισθαίνοντας ολοένα και περισσότερο στην αναποτελεσματικότητα και την απαξίωση απο τον Κυπριακο λαο.

16. Η Αριστερη Πτέρυγα υπήρξε πάντα σταθερος υποστηρικτης της ανεξάρτητης δράσης της Αριστερας σε κάθε θέμα και αρνητης των ευκαιριακων συμμαχιων με τη Δεξια. Δεν δίστασε ωστόσο σε κρίσιμες στιγμες να δώσει τη μάχη ακόμα και μαζι με τον Συναγερμο, όπως έκαμε το 2004 στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Αναν, όταν έκρινε πως αυτο απαιτούσε το καλο της εργατικης τάξης. Το Ακελ βρίσκεται σήμερα μπροστα σε μια τέτοια ιστορικη στιγμη. Οι αποφάσεις-του θα καθορίσουν την πορεία τόσο του ίδιου όσο και της αριστερας γενικότερα για την επόμενη περίοδο.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ, 24 ΜΑΪΟΥ 2016

ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΑΚΕΛ

Ενημέρωση στις May 16, 2016

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι οι πρώτες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία και την υπογραφή του μνημονίου. Από τότε η κυπριακή κοινωνία έχει δεχτεί την χειρότερη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του λαού από την εποχή της εισβολης.

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση μόλις τώρα η εργατική τάξη προσπαθεί να ανασυντακτεί και να σταματήσει την ατέρμονη υποχώρηση, αρχίζοντας τον αγώνα για σταθεροποίηση και βελτίωση του βιωτικού της επιπέδου. Τον αγώνα για προστασία του κοινωνικού κράτους, τη διάσωση του εθνικού πλούτου με την παρεμπόδιση των ιδιωτικοποιήσεων, την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την μείωση της ανισότητας.

Οι βουλευτικές εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας. Θα καθορίσουν όμως σε μεγάλο βαθμό το κλίμα μέσα στο οποίο θα δοθούν αυτοί οι αγώνες και θα αποτελέσουν κριτήριο για τις δυνατότητες επιτυχίας τους.

Το Ακελ είναι σήμερα το μοναδικό φρούριο της εργατικής τάξης που μπορεί να αντισταθεί στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Η αριστερά οφείλει να συσπειρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις της για να μπορέσει να ανακόψει την υποχώρηση και να δημιουργήσει τις συνθήκες για να περάσει στην αντεπίθεση. Το Ακελ αποτελεί τον μόνο δυνατό πόλο συσπείρωσης σ’ αυτές τις εκλογές.

Παράλληλα, οι συνομιλίες για το κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Οποιαδήποτε εμπλοκή αυτή τη στιγμή μπορεί να ανατρέψει την δυναμική που εξαπέλυσε η εκλογή Ακκιντζί και να ξαναμπούμε σε μια νέα εποχή στασιμότητας και εδραίωσης της διχοτόμησης. Η επιθετική πολιτική του Ακελ για λύση του κυπριακού την τελευταία περίοδο πρέπει να ενισχυθεί και να μετατραπεί σε κυρίαρχη θέση της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήδη οι φωνές της απόρριψης κάθε λύσης αυξάνονται και κινδυνεύουν να υπονομεύσουν για άλλη μια φορά τις δυνατότητες λύσης.

Η Αριστερή Πτέρυγα καλεί όλους τους αριστερούς και τον κυπριακό λαό γενικότερα να συσπειρωθεί γύρω από το Ακελ σ’ αυτές τις βουλευτικές εκλογές και να βάλει τις βάσεις για τους αγώνες της επόμενης περιόδου.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

16.05.2016