Γλωσσάρι: Οι εθνικιστές θέλουν να φιμώσουν κάθε άλλη άποψη

Ενημέρωση στις July 17, 2018

Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το γλωσσάρι "Λέξεις που έχουν σημασία" ενάντια στους συγγραφείς του, καθώς και ενάντια στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών για την εκπροσώπησή του στην παρουσίαση που έγινε στο Σπίτι της Συνεργασίας, έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το περιεχόμενο του γλωσσαρίου όσο και με γενικότερους και σημαντικούς παράγοντες.

Το ίδιο το γλωσσάρι, παρά το ότι, όπως επανειλημμένα δηλώθηκε και διευκρινίστηκε, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει, έρχεται για ακόμα μια φορά να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του αφηγήματος που έχει καθιερωθεί μέσα στην Ε/κυπριακή κοινότητα, πρώτιστα από την πολιτική ηγεσία και που κατ’ επέκταση αναπαράγεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης και των λειτουργών τους.

Ένα αφήγημα και ένα αντίστοιχο λεξιλόγιο εμποτισμένα με μίσος και αντιπαλότητα απέναντι στην άλλη κοινότητα. Ένα αφήγημα σε πλήρη σύγκρουση και αντίφαση με την πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία γίνεται αποδεκτή και διεθνώς και στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς και με την επιδίωξη μιας ομόσπονδης δημοκρατίας στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πολιτείες ε/κυπριακή και τ/κυπριακή.

Εκείνο που εξίσου προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι το ότι αυτό το πόνημα ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων δημοσιογράφων. Όπως ενοχλεί τους εραστές της εθνικής καθαρότητας και τους υποστηρικτές των δύο κρατών κάθε τι δικοινοτικό, κάθε τι που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το γεγονός ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών δέχεται πυρά με αφορμή το γλωσσάριο οφείλεται κυρίως στο ότι το σημερινό συμβούλιο, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα από το ’74 και μετά που παρέμειναν εγκλωβισμένα στο αφήγημα, έχει αναπτύξει σχέσεις με την αντίστοιχη Ένωση των Τ/κυπρίων δημοσιογράφων και ενθαρρύνει δικοινοτικές δράσεις.

Το συγχαίρουμε και στεκόμαστε δίπλα του, όπως στεκόμαστε δίπλα και στους δημοσιογράφους που εργάστηκαν για τη συγγραφή του γλωσσαρίου.

Αριστερή Πτέρυγα
16 του Ιούλη 2018

Η πτώχευση, το ξεπούλημα και το κλείσιμο του Συνεργατισμού ως τραγική κατάληξη της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Κύπρο

Ενημέρωση στις July 5, 2018

Η απόφαση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού να προχωρήσει στο κλείσιμο του Συνεργατισμού μέσα από την πτώχευση και στο ξεπούλημα με εξευτελιστικούς όρους των περιουσιακών του στοιχείων αποτελεί ακόμα ένα καταστροφικό βήμα για την Κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις πτυχές της Κυπριακής οικονομίας:

- στη βιώσιμη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος

- στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας σε στερεή βάση.

- στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία, την μείωση μισθών, το άδικο φορολογικό σύστημα και τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους.

Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τελική πράξη πτώχευσης, εκκαθάρισης και το κλείσιμο του Συνεργατισμού ήταν το αποτέλεσμα μιας συνειδητής και προσχεδιασμένης διαδικασίας εκ μέρους της κυβέρνησης και των οικονομικών συμφερόντων που πιστά υπηρετεί.

Τη χρονική στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για το ξεπούλημα και το κλείσιμο της ΣΚΤ, ο Συνεργατισμός δεν αντιμετώπιζε προβλήματα φερεγγυότητας διαφορετικά από όλες τις άλλες τράπεζες. Ήταν μια απόφαση προειλημμένη και προσχεδιασμένη. Οι σκοποί που επιτυγχάνονται με το κλείσιμο ενός ιστορικού θεσμού στη Κύπρο, μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

- Εξαφανίζεται από το οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της Κύπρου ένας θεσμός με κοινωνικά και συλλογικά χαρακτηριστικά.

- Γίνεται προσπάθεια να διασωθεί η Ελληνική Τράπεζα με την ετεροβαρή και εγκληματική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την ΣΚΤ.

- Το τραπεζικό σύστημα στη Κύπρο περνά στην ιδιοκτησία, σχεδόν εξ ολοκλήρου, ξένων επενδυτικών ταμείων του χειρίστου είδους.

- Δίνεται η ευκαιρία στους κυβερνώντες να προχωρήσουν στη σύσταση φορέα διαχείρισης ΜΕΔ με σκοπό να εξυπηρετηθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα στη Κύπρο.

- Συνδέεται εκβιαστικά η έγκριση της συμφωνίας ΣΚΤ - Ελληνικής Τράπεζας με την έγκριση νομοσχεδίων που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες εκποίησης των περιουσιών δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Ο όρος για σχέδιο εγγύησης των δανείων που περνούν από την ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα (2.6 δις για 12 χρόνια) είναι ανήκουστος, απαράδεκτος και πρόσκληση για μίζες, διαφθορά και όλων των ειδών συμφωνίες διαπλοκής μεταξύ της διεύθυνσης της Ελληνικής Τράπεζας και των δανειοληπτών των 2.6 δις (περίπου 15% του ΑΕΠ) τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος.

Η συμφωνία ΣΚΤ - Ελληνικής Τράπεζας, το σχέδιο εγγύησης δανείων και όλα τα νομοσχέδια που προτείνονται για την διαχείριση των ΜΕΔ και την επίσπευση των εκποιήσεων πρέπει να απορριφθούν από την Αριστερά και όσες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν μια οικονομικά και κοινωνικά πιο ορθολογιστική στρατηγική για την Κύπρο.

Πρέπει να απαιτηθεί άμεσα η παραίτηση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας και της διοίκησης της ΣΚΤ για την εγκληματική διαχείριση του θέματος του Συνεργατισμού.

Ο Συνεργατισμός θα μπορούσε να παραμείνει στο κράτος και να λειτουργήσει με διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο όπως τον οραματίστηκαν οι ιδρυτές του και να χρησιμοποιηθεί σαν ένα χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής που να έχει κατεύθυνση την ανάπτυξη και την προστασία των ασθενέστερων τάξεων της κοινωνίας.

Αριστερή Πτέρυγα
4 Ιουλίου 2018