Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Ενημέρωση στις May 26, 2020

Σε σχέση με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νουρή, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Το δικαίωμα διαδήλωσης είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα.

2. Το να διεκδικούν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε χώρους υποδοχής και χώρους συγκέντρωσης αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειες τους δεν σημαίνει ότι δεν σέβονται τη χώρα μας. Ο υπουργός Εσωτερικών καλύτερα να προβληματιστεί γιατί και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει προβεί σε ανάλογες συστάσεις προς τη χώρα μας.

3. Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Νουρής αντί να μετέρχεται το ξενοφοβικό λαϊκισμό για να καλύψει τις κυβερνητικές αποτυχίες, θα ήταν πιο χρήσιμο να εργάζεται για να δοθούν λύσεις στο προσφυγικό στη βάση των υποχρεώσεων του κράτους μας ως μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Να εργαστεί για να διασφαλιστεί η έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Να δώσει απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο Πουρνάρας στην Κοκκινοτριμιθιά.

ΑΚΕΛ
26/05/2020

Άνοιγμα των οδοφραγμάτων και στόχευση για άμεση Λύση - Επανένωση

Ενημέρωση στις May 21, 2020

Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι μπαίνουν ξανά στον αγώνα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πρίν λίγες μέρες το ζητούσαν με εκδήλωση τους οι Τ/κύπριοι κάτοικοι της Πύλας, πριν δύο μέρες εκατοντάδες Τ/κύπριοι εργαζόμενοι στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο ίδιος ο Γκουτέρες σε επιστολή του στους δύο ηγέτες των κοινοτήτων εισηγείται το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Τ/κύπριοι ηγέτες όπως ο Τουφάν Ερχιουρμάν και ο Οζντιλ Ναμί ζητούν το ίδιο με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους.

Το κλείσιμο τους δεν θα έπρεπε να είχε γίνει, οποιεσδήποτε και αν ήταν οι συνθήκες σε σχέση με τον κορονοϊό. Ο παραλληλισμός δε με το κλείσιμο ή το άνοιγμα των αεροδρομίων,εκ μέρους της κυβέρνησης,παραπέμπει αυτόματα στην αποδοχή της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών με σκληρά σύνορα και παρά τους όποιους κατά καιρούς διατυμπανισμούς της για λόγους διεθνούς προπαγάνδας, αποδοχή ότι δεν εκπροσωπεί και τους Τ/κύπριους. Αν τα κριτήρια δεν ήταν πολιτικά, αλλά επιδημιολογικά, θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική της, να βάλει σε καραντίνα την Πάφο και την Αραδίππου όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι σημαντικοί αριθμοί κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα το μήνυμα που έστελνε ,η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ήταν ότι νοιάζεται για την προστασία μονάχα των Ε/κυπρίων. Και αυτό ενάντια στη συμφωνία που είχε γίνει, μόλις προηγούμενα μεταξύ Αναστασιάδη - Ακκιντζί για το συντονισμό των δύο πλευρών, μέσα από δικοινοτική τεχνική υγειονομική επιτροπή, για κοινή δράση και προστασία των δύο κοινοτήτων από την πανδημία.

Στη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, για το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, η απάντηση από την κυβέρνηση του Τατάρ ήταν το κλείσιμο και των υπόλοιπων οδοφραγμάτων.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική, με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό των δυνάμεων, τόσο στη Κύπρο, αλλά και διεθνώς.

Αντί τούτου, η κυβέρνηση επέβαλε υπερβολικά μέτρα περιορισμού που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμιά λογική σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊου. Πολλά από τα μέτρα θα ήταν αχρείαστα, προπαντός αν υπήρχε συντονισμός των δύο πλευρών και ετοιμότητα των υγειονομικών συστημάτων.

Τα μέτρα που πάρθηκαν είχαν ταυτόχρονα και το ανάλογο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Το κόστος από την πανδημία και για τις δύο πλευρές του νησιού,υπολογίζεται να είναι τεράστιο με μείωση γύρω στο 10% του ΑΕΠ και με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 15-20%, ίσως και περισσότερο.

Μια νέα πορεία ανάπτυξης των οικονομιών, κάνει απόλυτα αναγκαίο το σχεδιασμό και συντονισμό των δυνάμεων, πρώτα τοπικά αλλά και διεθνώς.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι πρώτιστη προτεραιότητα για τις δύο πλευρές του νησιού. Το ίδιο αναγκαία είναι και η επανεκκίνηση των συνομιλιών και η στόχευση για άμεση λύση και επανένωση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Αριστερά, ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε πολίτης, πρέπει να μπούμε σε ένα άμεσο και επίμονο αγώνα.

Σίγουρα η πορεία που θα έχει την επόμενη περίοδο η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια οικονομία θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της οικονομίας της κάθε χώρας. Νοουμένου ότι η παγκόσμια οικονομία, μετά από αυτή την τραγική εμπειρία, βρει ξανά το νέο βηματισμό της, μακριά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με σχέδιο και αλληλεγγύη, θα βοηθήσει και την κάθε χώρα ξεχωριστά για να διαμορφώσει τα δικά της εναλλακτικά οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα για ανάπτυξη.

Η λύση-επανένωση θα βοηθούσε αφάνταστα για να μπει οικονομίας του νησιού, με βάση ένα νέο σχέδιο που θα στηρίζεται στις ανάγκες και τα νέα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας. Οι μέχρι πρότινος πυλώνες που στηρίχτηκε η οικονομία για ανάπτυξη – οικοδομικός τομέας στηριγμένος στο πρόγραμμα διαβατηρίων και πύργων, ο μαζικός και φτηνός τουρισμός και λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα σαν φορολογικός παράδεισος, φαίνεται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγίες της βάζει τους δικούς της φραγμούς στη λειτουργία αυτών των τομέων.

Με τη Λύση ένας νέος αέρας αισιοδοξίας θα φυσήξει πάνω από ολόκληρη την Κύπρο και θα αποδεσμεύσει τεράστιες δυνατότητες με την κοινή δράση των δύο κοινοτήτων.

Η οικονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία αναπόφευκτα θα είναι πολύ κακή. Πολύ κακή θα είναι και η πολιτική κατάσταση με αυξημένους κινδύνους αστάθειας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας στη βάση της λύσης θα δώσει τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών. Η εξοικονόμηση των πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες, η άρση της έντασης με την Τουρκία και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών, η ανοικοδόμηση και ο σχεδιασμός του τουρισμού πάνω σε νέο πλάνο για ολόκληρο το νησί όπως και άλλων κλάδων της οικονομίας για μια πιο ισοζυγισμένη ανάπτυξη και η σταθερότητα που θα είναι δυνατή στη βάση της συνεργασίας αντί του ανταγωνισμού θα πρόσφερε πολύ περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη και ευημερία σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Αριστερή Πτέρυγα
20/5/20

Tüm geçiş noktaları derhal açılmalıdır

Ενημέρωση στις May 15, 2020

Covid-19 pandemisinin mevcut dalgası yavaş yavaş kontrol altına alınıp, kısıtlamalar hafifletilirken, yaşantımızdaki bazı belirsizlikler devam ediyor. Yaşamlarını kaybedenleri ve hastalıkla mücadele edenlerin yanısıra, hayati ihtiyaçlarını karşılamakta çok ciddi zorluklar yaşayan insanları düşündüğümüzde, bu olağanüstü koşullar toplumsal düzeyde trajik olmuştur. Bu süreçte en ciddi anlamda, temel sosyal haklardan mahrum olan kişiler etkilenmiştir. Bunun yanında, kuzey ve güneyde henüz tek bir vaka kaydedilmemişken geçiş noktalarının kapanması, birçok kişiyi doğrudan etkilemiştir.

2003’te kapıların açılması ve sonrasında iki toplumlu girişimlerin neticesinde daha birçok geçiş noktasının aktif olmasıyla, toplumlararası temaslar ilişkilerin yeniden canlanmasını sağlarken, bölünmenin her iki tarafında yaşayan insanlar arasında yavaş yavaş bağlar kurulmuş ve yeni işbirliği olanakları geliştirilmiştir. Bu durum, geçiş noktalarının kapanmasıyla ciddi şekilde bozulmuştur:

1. İşe gitmek için geçiş noktalarını kullanan çok sayıda insan gelirlerinden yoksun kaldı.

2. Kanser tedavisi gören ve başka diğer sağlık sorunları olan insanlar tedavilerinden yoksun kaldılar.

3. Aileler birbirlerinden ayrı kalmak zorunda kaldılar.

4. Öğrenciler okullarına erişimden mahrum bırakıldılar ve sınavlarına giremediler.

5. Üreticiler ürünlerini adanın diğer yarısına geçiremediler.

6. Teknik komiteler işbirliği yapamadılar ve birçok önemli proje askıya alındı.

7. İki toplumlu projeler ertelendi ve gençlerin de dahil olduğu birçok profesyonel bu dönemde çalışamadı.

Şimdi her iki taraf da kısıtlamaların hafifletilmesi için bir yol haritası ortaya koydu. Bununla birlikte, geçiş noktalarının açılmasına yönelik herhangi bir açıklamanın olmadığını gözlemlemek endişe vericidir. Son günlerde kuzeyde yeni Covid-19 vakası olmadığı ve güneyde az sayıda vaka olduğu vurgulanmaktadır. Ülke genelinde uygulanan aynı tedbirler, aynı zamanda geçiş yapan insanlar için de geçerli olduğu sürece, bir taraftan diğer tarafa geçmenin riski artırdığına dair bir bulgu yoktur.

Bu, ortak bir bilim ve sağlık komitesinin, iki liderin de üzerinde anlaşmaya vardığı önlemleri derhal tartışması ve uygulaması gereken bir meseledir. İki toplum liderinin de uzmanlarıyla bir araya gelmeleri ve tüm adadaki pandemi ile ilgili genel koşulları incelemeleri ve kuzey ile güney arasında güvenli geçişi sağlayacak anlamlı ve etkili önlemleri ve kontrolleri devreye koymaları önemlidir. Pandemi ile doğru mücadele için gerçek bir işbirliği ve kararların uygulanmasının günlük bazda ortak olarak izlenmesi şarttır.

Talihsiz olaylara rağmen bu salgın dalgası, Uluslararası İşbirliği ve hem kolektif hem de kişisel düzeyde dayanışmacı tutumlar ve eylemler aracılığıyla kontrol altına alınmış görünmektedir. Kıbrıs'ta iki taraf arasında, bu tür bir işbirliği ve dayanışma ruhunun tüm Kıbrıslıların yararına yol gösterici olması hayati bir önem taşımaktadır.

Pandemi krizi, uluslararası petrol fiyatlarında ciddi bir düşüşe neden olmuş ve Doğu Akdeniz'deki tüm gaz projelerinin uygulanabilirliğini ciddi şekilde etkilemiştir. Bunun ışığında hidrokarbon arama ile ilgili gerginlik için çok fazla bir alan bulunmamaktadır. Bu paradoksal durum, Crans Montana'daki olumlu başarılardan yararlanacak ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumlu ilerleme için çalışacak yenilenmiş bir girişim için gerekli alanı sağlayabilir. Üstelik, trajik koşulların ve felaketlerin yapıcı bir işbirliği ve dayanışma ruhuna zemin hazırladığı geçmiş deneyimlerden yararlanabiliriz.

Covid-19'un herkese yaşattığı zorluklardan, pandemi ile mücadele için işbirliğinin gerekliliği dersini alıp bunu, bu tür eylemleri uygulamak üzere iki toplumu bir araya getirecek bir katalizör olarak kullanmalıyız. Aynı zamanda, yeniden birleşme yolunda ilerleyebilmek için, potansiyel olarak yenilenmiş bir ivme sağlayabilecek mevcut yeni gerçeklerden faydalanmamız gerekmektedir.

Geçiş Noktalarının yeniden açılması, yeni bir işbirliği döneminin başlangıcı olsun. İki Toplumun Liderlerini, geçiş noktalarını açmak için adım atarak, olumlu bir ilerleme yolundaki taahhütlerini göstermeye çağırıyoruz.

Birleşik Kıbrıs- İki Toplumlu Barış İnisiyatifi
12 Mayıs, 2020

Άμεσο άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Ενημέρωση στις May 15, 2020

Καθώς το παρόν κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σταδιακά μπαίνει υπό έλεγχο και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι ζωές μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν έχουν, στο επίπεδο της κοινωνίας, καταστεί τραγικές όταν στρέψουμε την προσοχή μας σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή έχουν υποφέρει όχι μόνο λόγω αρρώστιας αλλά και λόγω της αποστέρησης των μέσων επιβίωσης. Αυτοί που είχαν καταστροφικές συνέπειες ήταν οι μη προνομιούχοι και όσων οι ζωές διαταράχθηκαν πλήρως όπως είναι όσων η ζωή επηρεάστηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων πριν ακόμα υπάρξει έστω και ένα κρούσμα είτε στη μια ή την άλλη πλευρά.

Από το άνοιγμα των πρώτων οδοφραγμάτων το 2003 και μετά από δικοινοτικούς αγώνες το άνοιγμα πολλών άλλων, η επαφή έχει αναζωπυρώσει τις σχέσεις και σταδιακά έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για συνεργασίες. Η συνεργασία αυτή διαταράχθηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

1. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στην άλλη πλευρά έχουν παραμείνει χωρίς εισόδημα.

2. Άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, καρκινοπαθείς και άλλοι, έχουν παραμείνει χωρίς θεραπευτική αγωγή.

3. Οικογένειες έχουν χωριστεί και δεν μπορούν επανενωθούν.

4. Μαθητές παραμένουν μακριά από τα σχολεία τους μη μπορώντας να παρακαθήσουν σε εξετάσεις.

5. Παραγωγοί παραμένουν ανήμποροι να διαθέσουν τα προϊόντα τους δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

6. Η δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών έχει επηρεαστεί άμεσα και ουσιώδη έργα έχουν παγώσει.

7. Δικοινοτικά Έργα (projects) έχουν διακοπεί και νέοι επαγγελματίες και άλλοι παραμένουν χωρίς εργασία.

Και οι δυο πλευρές έχουν επεξεργαστεί οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση των περιορισμών. Με ανησυχία διαπιστώνουμε όμως πως ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά έχει κάνει αναφορά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τις τελευταίες μέρες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στο βορρά ενώ στο νότο εμφανίζεται ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη διακίνηση δια μέσου των οδοφραγμάτων νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται μια κοινή επιστημονική επιτροπή να συναντηθεί, να συζητήσει και να υιοθετήσει τέτοια μέτρα όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί αρχικά από τους δύο ηγέτες. Επιβάλλεται όπως οι δύο ηγέτες μαζί με τους εμπειρογνώμονες τους συναντηθούν άμεσα και εξετάσουν τη συνολική εικόνα σε σχέση με την πανδημία και υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα και ελέγχους που θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από τα οδοφράγματα. Ειλικρινής και καθημερινή συνεργασία και κοινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλη την ύπαρξη και αρνητικών εξελίξεων, το παρόν κύμα της πανδημίας μπαίνει σταδιακά υπο έλεγχο σαν αποτέλεσμα της Διεθνούς Συνεργασίας και έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο ακόμα και σε περιοχές έντασης και συγκρούσεων. Επιβάλλεται όπως το πνεύμα αυτό της συνεργασίας και αλληλεγγύης αποτελέσει το καθοδηγητικό στοιχείο στη σχέση των δύο πλευρών στη Κύπρο για το καλό όλων των Κυπρίων.

Η κρίση λόγω πανδημίας έχει επιφέρει δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, επηρεάζοντας άμεσα την βιωσιμότητα των έργων ανάπτυξης αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν όψει των εξελίξεων αυτών η πηγή της έντασης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στη περιοχή μας περιορίζεται σημαντικά. Η κάπως παράδοξη αυτή εξέλιξη παρέχει τον απαραίτητο χώρο για ανανέωση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων του Κρανς Μοντάνα σε μια νέα προσπάθεια επίτευξης θετικής προόδου για επίλυση του Κυπριακού. Παρόμοιες εμπειρίες από το παρελθόν όπου τραγικές συνθήκες και καταστροφές προκάλεσαν πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μπορούν να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα.

Μέσα από τις δυσκολίες που ο Covid-19 έχει προκαλέσει, ας ελπίσουμε πως η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελέσει καταλύτη για την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών και εκμεταλλευόμενοι τις νέες πραγματικότητες που η κρίση του πετρελαίου έφερε να εργαστούμε για μια νέα δυναμική για πρόοδο στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας. Καλούμε τους Ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να πάρουν άμεσα μέτρα για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων επιδεικνύοντας με το τρόπο αυτό την προσήλωση τους για περεταίρω πρόοδο!

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης –Ενωμένη Κύπρος
12 Μαίου, 2020

Immediate Opening of Crossing Points

Ενημέρωση στις May 15, 2020

As the current wave of the Covid-19 pandemic is gradually coming under control and restrictions are easing down, our lives continue to be in a state of limbo. These extraordinary conditions have, at a societal level, been tragic when we turn our attention to those who lost their lives or have suffered not only through illness but more so through deprivation of the means to survive. The most devastated are the underprivileged and those whose life has been severely disrupted but also those directly affected by the closing of the check points even before a single incident was recorded in the north or south.

Since the opening of the check points in 2003 and following bi-communal campaigns the opening of many more crossing points, contacts have rekindled relations and gradually established bonds and ties between common people on both sides of the divide, opening up new possibilities for collaboration. This has been severely disrupted by the closing of crossing points.

1. Large number of people crossing to go to work have been left with no income.

2. People with cancer and other conditions have been left with no treatment.

3. Families have been forced to separate and are unable to reunite.

4. Students are unable to access their schools to take exams.

5. Producers are unable to take their produce across.

6. Technical committees are unable to cooperate and vital projects are suspended

7. Bi-communal projects are suspended and young proffessionals and others are unable to work

Both sides now have issued a road map for the easing of restrictions. However, it is with concern that we observe that there is no reference to the opening of the crossing points. It is underscored that over the last few days there have been zero new cases of Covid-19 infection in the north and a small number of such cases in the south. There is no evidence of any increased risk from crossing from one side to the other as long as the same measures implemented all across the country would also apply to people crossing.

This is a matter for a common scientific and health committee to immediately discuss and implement such measures as originally agreed between the two leaders. It is essential that the Leaders of the two Communities meet with their experts and examine the overall conditions with regard to the pandemic over the whole island and put in place meaningful and effective measures and controls that would enable safe crossing between north and south. Genuine cooperation and day to day joint monitoring of implementation of decisions taken are essential to properly combating the pandemic.

Despite unfortunate events, this wave of the pandemic has hopefully been put under control through International Cooperation and acts of solidarity at collective and personal level even in areas of confrontation. It is of essence that such spirit of cooperation and solidarity be the guiding factor between the two sides in Cyprus for the benefit of all Cypriots.

The Pandemic crisis has resulted in the drastic drop in the price of oil internationally, seriously affecting the viability of all gas projects in the Eastern Mediterranean. In the light to the this, there is little scope for tension related to hydrocarbon exploration. This paradoxical situation can provide the necessary room for a renewed initiative that would take advantage of the positive achievements at Crans Montana and attempt positive progress towards a solution of the Cyprus problem. Moreover, we can utilize past experiences where tragic conditions and disasters paved the way for a spirit of constructive cooperation and solidarity.

Out of the difficulties brought to all by Covid-19, let the necessity of cooperation for combating the pandemic be a catalyst for bringing the two communities closer together to implement such actions but also to take advantage of current new realities that could potentially enable a renewed momentum for progress towards achieving reunification.

Let the re-opening of the Crossing Points be the beginning of a new era of cooperation. We call upon the Leaders of the two Communities to immediately take steps to open the crossing points demonstrating in this way their committment for positive progress.

The Bi-communal Peace Initiative-United Cyprus
12th May, 2020