Όλοι μαζί τους στην πορεία διαμαρτυρίας της 28ης Αυγούστου

Ενημέρωση στις August 27, 2018

Στις 28 Αυγούστου θα είμαστε όλοι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνουν, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους και συμπαρατασσόμενοι μαζί τους ενάντια στην απαξίωσή τους και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης που αποκαλύφθηκε περίτρανα ήδη μέσα από την εξαγγελία Χαμπιαούρη των "μέτρων εξορθολογισμού της εκπαίδευσης" που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενός "εξορθολογισμού,

- που με κανένα τρόπο δεν οδηγεί σε βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας,
- που είναι καθαρά και αποκλειστικά λογιστικός,
- που αποφασίστηκε ετσιθελικά και ερήμην των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους.

Η κρίση που πυροδοτήθηκε στις αρχές τους Ιούλη με την εξαγγελία του "εξορθολογισμού",

- επιτάθηκε κατά τον "διάλογο" του Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, στον οποίο αναγκάστηκε να προσέλθει για λόγους τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, και μόνο μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του Ιούλη, και τον οποίο ευτέλισε σε παρωδία, παραμένοντας πιστός στο "Αποφασίζουμε και διατάσσουμε"!
- και κορυφώθηκε με τις προτάσεις Αναστασιάδη, μια φτηνή προσπάθεια εξαγοράς των εκπαιδευτικών με στόχο, όχι το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά τον εξευτελισμό τους αν τις αποδέχονταν.

Η θλιβερή ουσία είναι πως η δημόσια εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκτός των οραμάτων των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι μάλιστα την αντιμετωπίζουν ως μια επιχείρηση αποκλειστικά διοικούμενη από αυτούς. Η κυβέρνηση ούτε κάνει και ούτε επιθυμεί εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επιδιώκει απορρύθμιση σε πολλά επίπεδα, συνεπής προς τη βασική της ιδεοληψία: το να επιβάλει τον νεοφιλελευθερισμό σε κάθε κοινωνικό χώρο.

Αφού συγκρούστηκε με τους ημικρατικούς οργανισμούς, απαξίωσε την προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών, εκτιμά τώρα πως ήρθε η ώρα να επιτεθεί και στην εκπαίδευση, υιοθετώντας την καλά γνωστή τακτική του νεοφιλελευθερισμού: Την απαξίωση του κοινωνικού αγαθού και του δημόσιου τομέα που το προσφέρει, μαζί και την καθυπόταξη των εργαζομένων μέσα και από την επίθεση στους συνδικαλιστικούς φορείς τους. Πάντα με την ενορχηστρωμένη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια υποβάθμισής των εργαζομένων που επιχειρεί να φέρει αντιμέτωπη σε αυτούς την κοινή γνώμη. Και, πάντα, με τη βοήθεια επιλεγμένων ή/και κατασκευασμένων-ψευδών αριθμών για "τεράστια κόστη" που "βαραίνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργικά και μισθοδοτικά. Ακόμα και με εκφοβισμούς.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στην προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσής τους. Είναι προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος της κοινωνίας για δημόσια παιδεία. Είναι ταυτόχρονα και ένας γενικότερος αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες. Αφορά το παρόν και τό μέλλον της κοινωνίας μας και πρέπει να προβάλλεται και να τονίζεται ως τέτοιος.

Θα πορευτούμε όλοι μαζί τους, αντιστεκόμενοι στους αυταρχισμούς μιας κυβέρνησης που εκδηλώθηκαν ήδη ξεκάθαρα από το 2013 και που θα επιταθούν αν παραμείνουμε αμέτοχοι.

Αριστερή Πτέρυγα
26 Αυγούστου 2018

ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ενημέρωση στις August 26, 2018

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
-------------------------------------------------------------------------------

Αποκορύφωμα της σκοταδιστικής νοοτροπίας και της πρωτοφανούς συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων συνιστούν οι προτάσεις Αναστασιάδη (23/8). Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν δήθεν για ξεπέρασμα της κρίσης, είναι ακόμα πιο προσβλητικές από τις ίδιες τις εξαγγελίες από τον Χαμπιαούρη των μέτρων "εξορθολογισμού" της εκπαίδευσης που πυροδότησαν την κρίση. Είναι μια φτηνή προσπάθεια εξαγοράς των εκπαιδευτικών με στόχο, όχι το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά τον εξευτελισμό τους αν τις αποδέχονταν. Το ποτήρι ξεχείλισε. Οι εκπαιδευτικοί και τις απέρριψαν και προχωρούν ανυποχώρητα στην πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου και σε παραπέρα μέτρα.

Ξεκινώντας, στις αρχές του Ιούλη, με την εξαγγελία από τον Χαμπιαούρη των μέτρων "εξορθολογισμού", μέτρων που με κανένα τρόπο δεν οδηγούν σε βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας, η κρίση και συνεχιζόταν και επιτείνετο για σχεδόν δύο μήνες, με τον Χαμπιαούρη να ευτελίζει σε παρωδία το διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ένα διάλογο στον οποίο αναγκάστηκε να προσέλθει για λόγους τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, και μόνο μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του Ιούλη. 'Ενα διάλογο κατά τον οποίο ούτε για μία στιγμή δεν μετακινήθηκε ο Χαμπιαούρης από το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", παραμένοντας αμετακίνητος στα "μέτρα εξορθολογισμού" που η κυβέρνηση αποφάσισε αυταρχικά και ετσιθελικά και ερήμην των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους.

Η Κυβέρνηση διατεινόταν εδώ και καιρό πως στόχος της είναι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Η θλιβερή ουσία είναι πως η δημόσια εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκτός των οραμάτων των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι, αντίθετα, την αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα μιας επιχείρησης αποκλειστικά διοικούμενης από αυτούς. Χαρακτηριστική αυτής τους της θεώρησης είναι και η ανάθεση της εκπόνησης "σχετικής" μελέτης στον Οίκο Λογιστών «Ernst & Young» και, εξίσου χαρακτηριστικό είναι πως ο "εξορθολογισμός" στον οποίο κατάληξαν είναι καθαρά και αποκλειστικά λογιστικός. Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση. Πρόκειται για απορρύθμιση σε πολλά επίπεδα με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ώστε μόνο οι πλούσιοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική μόρφωση.

Η βασική ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης είναι το πώς να επιβάλει το νεοφιλελευθερισμό σε κάθε κοινωνικό χώρο. Αφού το επιχείρησε για τους ημικρατικούς οργανισμούς και συγκρούστηκε μαζί τους, και αφού απαξίωσε την προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών, εκτιμά τώρα πως ήρθε η ώρα να επιτεθεί και στην εκπαίδευση.

Ο Χαμπιαούρης δεν συζητούσε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις διότι δεν ήθελε να συζητήσει. Εκφραστής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, καθώς και του Αρχιεπισκόπου που τον επέλεξε και επέβαλε, ούτε έδειξε ούτε και είχε οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Συνεπικουρούμενος από τον Γ. Ελεγκτή, ο οποίος επέμενε να προβάλλει ψευδή στοιχεία για τον συγκριτικά με άλλες χώρες χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών και ο οποίος ανάλαβε εργολαβικά να τους λοιδωρεί και να τους εξευτελίζει, και με την ενορχηστρωμένη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια υποβάθμισής τους, επιχειρούσε να φέρει την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με τους εκπαιδευτικούς και, τελικά, με το δημόσιο σχολείο.

Αυτή είναι η καλά γνωστή τακτική του νεοφιλελευθερισμού: Η απαξίωση του κοινωνικού αγαθού και του δημόσιου τομέα που το προσφέρει, μαζί και η καθυπόταξη των εργαζομένων. Πάντα με τη βοήθεια επιλεγμένων ή/και κατασκευασμένων αριθμών για "τεράστια κόστη" που "βαραίνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργικά και μισθοδοτικά. Ακόμα και με εκφοβισμούς, όπως για παράδειγμα "Αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα κλείσουν τα σχολεία από μόνα τους σε τρία με τέσσερα χρόνια. Ο Προϋπολογισμός χτύπησε κόκκινο" (Χαμπιαούρης, 13 Ιουλίου) ή "Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να υποκατασταθεί το Υπουργείο Παιδείας και η λειτουργία του από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών" (Προδρόμου, 24 Αυγούστου).

Η κρίση λοιπόν που δημιουργήθηκε είναι και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και επιθυμία της, καθώς αντανακλά τους βασικούς της στόχους. Την υποβάθμιση και υπόσκαψη, όχι μόνο του δημόσιου σχολείου, αλλά και κάθε κοινωνικού αγαθού και κοινωνικού τομέα με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, με την ταυτόχρονη απαξίωση του συνδικαλισμού -και όχι μόνο των εκπαιδευτικών οργανώσεων- ως εργαλείου διευκόλυνσης της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στην προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσής τους. Είναι προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος της κοινωνίας για δημόσια παιδεία. Είναι ταυτόχρονα και ένας γενικότερος αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες. Αφορά το παρόν και τό μέλλον της κοινωνίας μας και πρέπει να προβάλλεται και να τονίζεται ως τέτοιος.

Γιατό και θα πορευθούμε μαζί τους στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα προς την κοινωνία να πορευθούμε όλοι μαζί, αντιστεκόμενοι στους αυταρχισμούς μιας κυβέρνησης που εκδηλώθηκαν ήδη ξεκάθαρα από το 2013 και που θα επεκταθούν και επιταθούν αν παραμείνουμε αμέτοχοι.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
26 Αυγούστου 2018

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων

Ενημέρωση στις August 11, 2018

Η Κυβέρνηση διατεινόταν εδώ και καιρό πως στόχος της είναι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Μπορούν να λεχθούν πολλά και να αναλυθούν για το τι σημαίνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ποια οφείλουν να είναι τα προσόντα και τα οράματα εκείνων που θα την επιχειρήσουν.

Σαφώς, πόρρω απέχουν από το τι εννοεί αυτή η κυβέρνηση και σε ποιους αναθέτει (ανάθεσε) να την κάνουν. Αξίζει για παράδειγμα να ανατρέξουμε στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που εκπόνησε αυτή η κυβέρνηση και που η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία (2017), για να διαπιστώσουμε την προχειρότητα που τους χαρακτηρίζει, την πολύ συντηρητική και αυταρχική νοοτροπία που τους διακατέχει και τις ασάφειες και αντιφάσεις τους όσον αφορά στους χειρισμούς πρακτικών ζητημάτων λειτουργίας.

Και αφού η εκπαίδευση ως Παιδεία, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκτός των οραμάτων της σημερινής κυβέρνησης, και αφού εξέλαβε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως "εξορθολογισμό", ανέθεσε την εκπόνηση "σχετικής" μελέτης στον Οίκο Λογιστών «Ernst & Young»! Τρανή απόδειξη πως οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τη δημόσια εκπαίδευση ως επιχείρηση, και μάλιστα αποκλειστικά διοικούμενη από αυτούς. Η βασική ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία και αναδείχθηκε από τις πρώτες μέρες της προηγούμενης πενταετίας της, είναι το πώς να επιβάλει τον νεοφιλελευθερισμό σε κάθε κοινωνικό χώρο. Τώρα φαίνεται να εκτιμά πως ήρθε η ώρα να επιτεθεί και στην εκπαίδευση.

Πρωτοφανής, ανάμεσα σε άλλα, η ετσιθελική και παράνομη κατάργηση των ωρών που διατίθενται θεσμικά για μέλη της Γραμματείας των εκπαιδευτικών οργανώσεων ώστε να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που κατόπιν εκλογών τους ανάθεσε ο εκπαιδευτικός κόσμος. Πρωτοφανές και το ξεγέλασμα εκατοντάδων πτυχιούχων που, με βάση το Νέο Σχέδιο Διορισίμων στην εκπαίδευση, παρακάθησαν σε εξετάσεις μετά από ψηφοθηρική -και πλήρως παραπλανητική όπως αποδείχθηκε- εξαγγελία από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη συγκεκριμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων, λίγο πριν την εκπνοή της προηγούμενης θητείας της. Αυτόν τον αριθμό είναι που μείωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση, αποκαλώντας τη μείωση "μέτρο εξορθολογισμού", καταπατώντας έτσι και αυτή της την εξαγγελία και δέσμευση, όπως και πολλές άλλες από το 2013. Η εξαπάτηση και παραπλάνηση των υποψηφίων καταδεικνύεται περίτρανα από την πρόσφατη παραδοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω ότι η έκθεση των «Ernst & Young» υπήρχε πολύ πριν τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, συζητήθηκε στο Υπουργικό, αλλά αποφασίστηκε να κρατηθεί μυστική.

Το σύνολο των μέτρων "εξορθολογισμού" αποφασίστηκε μονομερώς και αυταρχικά, χωρίς διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, δια του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας, και χωρίς κανένα επιχείρημα και καμία τεκμηρίωση ότι οδηγούν σε βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας.

Η δήθεν προσπάθεια για διάλογο που ακολούθησε τη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 Ιουλίου, είναι ένα ακόμα ηθελημένο και προαποφασισμένο φιάσκο. Ο Χαμπιαούρης δεν συζητά, διότι δεν θέλει να συζητήσει. Εκφραστής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, καθώς και του Αρχιεπισκόπου που τον επέλεξε και επέβαλε, ούτε δείχνει ούτε και έχει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο για να φτάσουν τα πράγματα στο παρά πέντε, στις παραμονές έναρξης της σχολικής χρονιάς, εξωθώντας έτσι τους εκπαιδευτικούς σε απεργία. Συνεπικουρούμενος από τον Γ. Ελεγκτή, ο οποίας επιμένει να προβάλλει ψευδή στοιχεία για τον συγκριτικά με άλλες χώρες χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών και ο οποίος ανάλαβε εργολαβικά να τους λοιδωρεί και να τους εξευτελίζει, και με την ενορχηστρωμένη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια υποβάθμισής τους, επιχειρεί να φέρει την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με τους εκπαιδευτικούς και, τελικά, με το δημόσιο σχολείο. Αυτή είναι η καλά γνωστή τακτική του νεοφιλελευθερισμού: Η απαξίωση του κοινωνικού αγαθού και του δημόσιου τομέα που το προσφέρει, μαζί και η καθυπόταξη των εργαζομένων. Πάντα με τη βοήθεια επιλεγμένων ή/και κατασκευασμένων αριθμών για "τεράστια κόστη" που "βαραίνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργικά και μισθοδοτικά.

Η κρίση λοιπόν που δημιουργήθηκε είναι και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και επιθυμία της. Η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους εκπαιδευτικούς είναι επίθεση ενάντια στην κοινωνία και το αναφαίρετο δικαίωμά της για δημόσια παιδεία και ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τα αναφαίρετα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η κρίση αντανακλά τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Την υποβάθμιση και υπόσκαψη, όχι μόνο του δημόσιου σχολείου, αλλά και κάθε κοινωνικού αγαθού και κοινωνικού τομέα με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, με την ταυτόχρονη απαξίωση του συνδικαλισμού, και όχι μόνο των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ως εργαλείου διευκόλυνσης της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Είναι ταυτόχρονα και ένας γενικότερος αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες. Αφορά το παρόν και τό μέλλον της κοινωνίας μας και πρέπει να προβάλλεται και να τονίζεται ως τέτοιος. Η υποχώρηση των εκπαιδευτικών θα είναι υποχώρηση όλης της κοινωνίας κάτω από τους αυταρχισμούς μιας κυβέρνησης που εκδηλώθηκαν ήδη ξεκάθαρα από το 2013 και που οφείλουμε να παλέψουμε ενάντιά τους.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018